Houtnacht

Houtnacht is het festival op de vooravond van het Houtfestival en wordt georganiseerd in samenwerking met Geertruida, Reggae Movement, M.O.B., Irrational Library, Flinty’s en Joost Verhagen.

Programma Houtnacht 2017

ZICKZACK

Van kleurrijke afro tot boogie classics

ZickZack is een DJ trio uit Amsterdam met een residency bij het Amsterdamse Red Light Radio. Verwacht een brede muzikale platentas met een fascinatie voor alles wat uit of via London komt. Back-2-back-2-back dagen ze elkaar uit en gaan ze van kleurrijke Afro tot Boogie classics, van diepe House tot UK baselines.

Pignose Willys

rock & roll boogie blues explosie!

Het gebeurt niet meer zo vaak dat dit roemruchtige duo de kop op steekt in Haarlem, maar we hebben de heren opgespoord en vriendelijk verzocht ons festival aan te doen, want ze zijn zo verdomd goed. Met Joost Varkenvisser op de drums, gitaar en zang, geen ledemaat onbenut latend en Pieter Kamp als een razende op de distorted blues mondharmonica maken ze de rauwste blues en rock & roll.
Moeten we met cliché’s als “gegarandeerd feestje” aankomen om je te overtuigen? Lijkt ons niet, maar we garanderen je dat ze de hele boel op zijn kop zetten ; )

THE GWOOF

Rauwe dampende funkrock met hoekige grooves

Een beukend groovende afsluiter voor Houtnacht! Een nieuwe band met een oude bekende. Onder leiding van een onvermoeibare Patrick ‘Rudeboy’ Tilon, frontman van het legendarische Urban Dance Squad, brengt dit trio hoekige grooves met vette bassen en imponerende orgel-lijnen. Rock, funk, hip hop en punk, het komt allemaal langs met dit explosieve trio.

De eerste single “We Working Slaves” is overal te vinden en de debuut EP komt binnenkort uit. Hoe dan ook, de echte Gwoof ervaring is live: dampend, zwetend en rauw! Stay Gwoofy!

SHAMBA LION SOUNDSYSTEM

Authentieke reggae & diepe dub

Nee, dit is geen hip dj-team dat hun naam probeert op te fleuren door de titel ‘Soundsystem’ er aan te geven, dit is de real deal. Geïnspireerd door de Soundsystem cultuur uit Jamaica en het Engeland zijn deze ervaren reggae dj’s en organisatoren een aantal jaar geleden begonnen met hun eigen soundsystem. In de tijd dat oorverdovende commerciële dubstep op zijn top was, lanceerde Shamba Lion hun soundsystem om als tegenreactie authentieke dub en roots reggae de wereld in te knallen.

Shamba Lion host maandelijkse een eigen avond in Mike’s Place in Haarlem, waar ze elke keer interessante (internationale) artiesten te gast hebben. Daarnaast reizen ze met hun soundsystem stad en land af. Zo stonden ze vorig jaar nog in Berlijn en zijn we ontzettend blij dat ze deze zomer bij ons op Houtnacht staan!

Nemesis

Aanstormend talent met een eigentijdse sound

Zoals altijd zetten we met Houtnacht jonge lokale helden op ons podium. Na het winnen van het HIT in 2016 is Nemesis in een jaar tijd gegroeid van een highschool rock bandje tot een volwassen eigentijdse band, die experimenteert met de balans tussen alternatieve rock, zweverige zanglijntjes en catchy synthesizerspel. Dat ze een band zijn om rekening mee te gaan houden hebben ze met hun debuut bij het Irrational Library begin dit jaar nog eens even bewezen en dit zullen ze voor iedereen die het nog niet weten op Houtnacht nog eens fijntjes overdoen.

TMSV

stijloverschrijdende bass music

De Utrechtse Tomas Roel, oftwel TMSV, heeft zich sinds het begin van dit decennium bewezen binnen de internationale dubstep scene als een eigenzinnige producer, die trouw bleef aan de beginselen van dubstep, maar niet bang is voor experiment. En dat experiment is tekenend voor wat TMSV maakt. Geen zin om te blijven hangen in het zelfde patroon hopt TMSV van zware dub naar grime en van jungle naar halftime drum & bass. De rode draad blijft echter door subbas gedreven, percussieve, diepe en soms donkere muziek.

De veelzijdigheid als producer is ook terug te horen op het podium, dus geen sets die in hetzelfde tempo blijven doordreunen, maar een veelzijdig pallet van stijlen die het verhaal van deze muzikant vertellen. Zet je schrap voor een uur lang dubplates van de TMSV!

RaYvalentino & Sammas (Tjijnatoun)

Pompende trap beats met originele lyrics

Deze twee Haarlemmers komen op Houtnacht hun rapcollectief Tjijnatoun representeren. Met hun orginele vuige trap beats en een up to date sound past het collectief goed in wat hip hop anno 2017 is, maar durven ze ook zich los te wringen van de cliché’s van money & fame. Zo heeft Sammas het in zijn nummer Belastingsbrief niet over zijn mooie auto’s, maar over de deurwaarder die hij niet kan hij betalen en hoe hoe hij hem boekt op zijn fiets. Inhoud, gebracht met een gevoel voor humor en ondersteunt door pompende beats!

Ced Revino

Rauwe raps op trap met sterke hooks

Ced Revino is al een tijdje bezig om naam te maken binnen de hip hop scene. Met zijn rauwe stemgeluid en sterke hooks zet hij shows neer die niet snel te vergeten zijn. Momenteel is de Haarlemse rapper druk bezig in de studio om nieuw werk af te maken. Houd deze man in de gaten, want hij gaat met bangers komen!

Kaascouse & Rody DeLorean

Grote namen in de NL hip hop

Als zoon van een Marokkaanse vader en Nederlandse moeder kreeg deze rapper de naam Kaascouse op straat. Op tv bij 101Barz en op Youtube bij Punchoutbattles zorgden hij er voor dat deze naam bij heel rapliefhebbend Nederland bekend werd. Zijn teksten zijn ongelofelijk ingenieus en origineel met een goede dosis humor en zelfspot. Daarnaast schroomt Kaascouse ook niet om serieuze onderwerpen aan te snijden, zoals hij deed met zijn nummer “P.V.V.”. Zoals altijd wordt Kaascouse bijgestaan door Rody DeLorean, waarschijnlijk één van de weinig artiesten binnen de NL hip hop die autotune niet nodig heeft om je te overtuigen van zijn geweldige stemgeluid.

Deze twee heren staan er om bekend dat ze weten hoe ze een tent op zijn kop zetten, dus zet je schrap voor één grote bouncende show!

de sp aties

Nederbiet & sixties punk

de sp aties zijn de Nederlandstalige variant van de band The Stilettos en halen hun inspiratie uit de nederbiet en sixties punk. Meerstemmig bezingen ze de geneugten en teleurstellingen van wezenloos geluk, ouder worden en leven op het platteland. Wie bekend is met The Kik moet de sp aties zien als het boze broertje, die liever een goede trap geeft tegen de gevestigde orde, dan gaat zingen over zijn laatste vlam.

De sp aties spelen wat af in het land. Ze hebben in Haarlem onder ander op Klikofest en M.O.B. Gestaan. Hun shows zijn als de muziek: snel, kort, rauw en energiek!

Kongo Banga

Reggae met Congoleze melodieën en ritmes

Het was een tijd stil rond deze artiest, maar hij is weer terug van weg geweest. De Congoleze Kongo Banga treed al op sinds de jaren ’90 en heeft het podium gedeeld met grootheden als Black Uhuru en Ras Michael. Ook heeft hij niet met de minste opgenomen. Zo heeft hij zijn laatste album “Unification” in samenwerking met de legendarische Wailers bassist Aston “Family Man” Barrett gemaakt. Kongo Banga’s muziek is onmiskenbaar reggae, maar wordt feilloos gemixt met Congoleze melodieën, zang en ritmes.

Coyote House

Sham_Rock

Wie een beetje oplet in ons Haarlem heeft deze jongens wel eens een podium of kroeg zien betreden. In een korte tijd heeft dit vijftal zich in de picture weten te spelen met hun muziek. Muziek die ze zelf het liefst “Sham_Rock” noemen. Wat is dat? Nou, volgens de band is het in ieder geval geen psychedelische rock en ook geen stoner, maar eerder een combinatie van alle ingrediënten die Coyote House maken. Hoe dat klinkt, check het op Houtnacht!

Carvantgarde

In de intieme Caravantgarde worden de crossovers tussen wereldmuziek gelegd met allerlei vormen van vernieuwende muziek en geluidskunst in een aantal kleine concerten en gesprekken. Componisten, producenten en musici geven rondom hun optredens tekst en uitleg over hun werkwijze, inspiratiebronnen en wat hen beweegt in het maken van hun muziek. De Caravantgarde is waar experiment, vernieuwing en traditie elkaar ontmoeten. Voor de avontuurlijke festivalganger!