Mahsa Vadat

Fascinerende evocatieve zang uit Iran

Mahsa Vahdat is een zangeres uit Iran die ruim 12 jaar geleden meewerkte aan de cd Lullabies from the Axis of Evil. De inspiratie voor dit project kwam van de beruchte speech van George W. Bush, die een hele trits landen onder de ‘As van het Kwaad’ schaarde, waaronder ook Iran. Inmiddels is Mahsa Vahdat ook in eigen land bekend, maar daarvoor was ze geen publiek figuur omdat vrouwen er niet mogen optreden als solist.

Ze is dan ook een sterke pleitbezorger van vrijheid van expressie. Sinds 2007 is zij een van de ambassadeurs van Freemuse, een internationale organisatie tegen muziekcensuur, en in 2010 kreeg zij de Freemuse Award uitgereikt.

Mahsa Vahdat’s muziek is sterk geïnspireerd op de oude traditionele muziek van de diverse regio’s van Iran. Ze leerde het zingen bij enkele oude meesters en componeert de meeste van haar liederen zelf.

Op haar laatste album The Sun Will Rise excelleert ze met haar vloeiende en evocatieve stem. Het wereldmuziekblad Songlines sprak van een “pilgrimage to beauty” en “intensily intimate”. Beter kunnen we het niet verwoorden.

Dit is het eerste en enige optreden van Mahsa Vahdat in Nederland. Een première dus.

English

Is coming..

Bezetting:

Mahsa Vahdat – zang, daf (lijsttrommel)